Tipuri de structuri de cazare clasificate in Romania

Conform legilor si normelor in vigoare, in România pot funcţiona următoarele tipuri de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate astfel:
 a). hotel de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
 b). hotel-apartament de 5, 4, 3, 2 stele;
 c). motel de 3, 2, 1 stele;
 d). hostel de 3, 2, 1 stele
 e). vilă turistică de 5, 4, 3, 2, 1 stele;
 f). bungalow de 3, 2, 1 stele;
 g). cabană turistică de 3, 2, 1 stele;
 h). sat de vacanţă de 3, 2 stele;
 i). camping, popas turistic, căsuţe tip camping, de 4, 3, 2, 1 stele;
 j). pensiune turistică şi pensiune agroturistică de 5, 4, 3, 2, 1 stele/margarete;
 k). apartamente sau camere de închiriat de 3, 2, 1 stele;
 l). structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe pontoane plutitoare, nave maritime şi fluviale de 5, 4, 3, 2, 1 stele.

În cadrul tipurilor de structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, poate exista următoarea structură a spaţiilor de cazare:
 a). cameră cu pat individual (un loc): reprezintă spaţiul destinat folosirii de către o singură persoană. Lăţimea patului individual este de minimum 90 cm.
 b). cameră cu pat matrimonial (un loc sau două locuri): reprezintă spaţiul destinat folosirii de către o persoană (la cameră cu un loc) sau două persoane (la cameră cu două locuri) . Lăţimea patului matrimonial este de minimum 140 cm;
 c). cameră cu pat dublu (două locuri): reprezintă spaţiul destinat folosirii de către două persoane. Lăţimea patului dublu este de minimum 160 cm;
 d). cameră cu două paturi individuale (două locuri);
 e). cameră cu trei paturi individuale (trei locuri);
 f). cameră cu patru paturi individuale (patru locuri);
 g). camere comune - cu mai mult de patru paturi individuale;
 h). cameră cu priciuri: reprezentând spaţiul destinat utilizării de către mai multe persoane. Priciul reprezintă o platformă din lemn sau din alte materiale pe care se asigură un spaţiu de 100 cm lăţime pentru fiecare turist;
 i). garsonieră: reprezintă spaţiul compus din dormitor pentru două persoane, salon şi grup sanitar propriu. Dormitorul poate fi despărţit de salon şi printr-un glasvand sau alte mijloace care permit o delimitare estetică;
 j). apartament: reprezintă spaţiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maximum 5 dormitoare), salon (cameră de zi), vestibul şi echipare sanitară proprie. La categoria de clasificare 5 stele/margarete există un grup sanitar pentru fiecare două locuri, iar la categoria de clasificare 4 stele/margarete, precum şi la restul categoriilor, există minimum un grup sanitar la 4 locuri.
 k). suită: este ansamblul alcătuit din două camere, care pot funcționa împreună sau separat, cu condiția respectării obligațiilor privind amplasarea grupurilor sanitare aferente acestora (comun sau propriu) în funcție de categoria de clasificare la care sunt încadrate cele 2 camere.
 l). duplex: reprezintă ansamblul alcătuit din două spaţii distincte legate printr-o scară interioară, unul cu destinaţia de cameră de zi, având în componenţă şi grup sanitar, precum şi un spaţiu de dormit, situat la etaj.
m). pat suplimentar: reprezintă patul individual (pliant, fotoliu extensibil sau cu alt mecanism asemănător – ușor demontabil) care se instalează exclusiv la solicitarea turistului sau la solicitarea agenției de turism și doar pentru perioada sejurului pentru care a fost solicitat.

Lungimea patului din spațiile de cazare va fi de minimum 200 cm în cazul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare de 3, 4 şi 5 stele/margarete şi de minimum 190 cm în cazul structurilor de 1 şi 2 stele/margarete. Se exceptează patul suplimentar ale cărui dimensiuni pot fi mai mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu